top of page
IMG_1400.jpg

OM TRADITIONEN PEBERSVEND OG PEBERMØ

– Tradition med at forvandle olietønder til en peberkværn, der fejrer en ungkarl eller en ungkarl, er dansk.

Billedsamlingen her er af skulpturer til en pebersvend eller pebermø. Når vi kommer forbi en ny skulptur, må vi simpelthen fotografere den. Det er en passion. 

TRADITIONEN I DANMARK OM PEBER PÅ 30 ÅRS FØDSELSDAGEN 

Vidste du, at i gamle dage skulle folk fra hansestederne betale skat og måtte ikke gifte sig med herboende danske piger, når de arbejdede i Danmark? Skatten blev ofte betalt i naturalier, og peber var det mest kostbare, deraf opstod peber som begreb omkring ungkarle. 

BETYDNINGEN AF PEBERSVEND 

Den ugifte mand - ungkarlen, får derfor peber i gave på sin 30 års fødselsdag af venner og famile, som et drilleri omkring det manglende ægteskab. Peberet gives i form af en peberkværn.

 

Han var ugift ligesom svendene, der kom fra Hansestæderne. Almindeligvis var unge mennesker dengang blevet gift allerede inden sit fyldte 30 år, så en ugift ungkarl skulle drilles. Han fik peber i gave, deraf opstod, pebersvend.

Betydningen og drilleriet er senere overført til kvinder, deraf pebermø. 

TRADITIONEN OM PEBERKVÆRN AF OLIETØNDER

Når venner gerne vil gøre ekstra meget ud af drillerier, hvad er så mere nærliggende end at smede tomme olie tønder sammen til en gigantisk peberkværn, og stille den foran hoveddøren eller foran huset hos 30-års fødselaren. Allerhelst skal skulpturen ligne pebersvenden eller pebermøen og også gerne referere til de "ubrugte" genitialer, som forbipasserende kunne få glæde af ved at gifte sig med fødselaren. 

BETYDNINGEN AF GRÆSENKEMAND

Der eksisterer et andet ord for pebersvend, men med en lidt anden betydning, nemlig "græsenkemand". Ordet grææsenkemand kommer fra en gammel betydning af ordet "græse". I ældre tid betød "græse" at rejse rundt og tage midlertidigt ophold forskellige steder. En mand, der fulgte sin kone rundt på hendes rejser, blev derfor kaldt en "græsenkemand". Ordet "græse" er dog ikke brugt på denne måde i dag, og betydningen af "græsenkemand" har ændret sig til at betyde en mand, der midlertidigt er blevet alene, fordi hans kone er på rejse eller arbejder.

bottom of page