top of page

BILLEDSAMLING: 30-ÅRS-PEBERKVÆRN ELLER 30-ÅRS-KUNSTVÆRKER

– Tradition med at forvandle olietønder til en peberkværn, der fejrer en ungkarl eller en ungmø, er dansk. Læs mere her.

Billedsamlingen her er af skulpturer til en pebersvend eller pebermø. Når vi kommer forbi en ny skulptur, er vi nød til, ati fotografere den. Det er blevet en passion. Download genre motiverne og brug dem til print på tøj og tekstiler (vælg tekstil), i en bog eller tryksager. Venligst nævn fotografen, Peter Høegh.

Traditionen med kunst af olietønder i kæmpestørrelse er dansk

Mens de nyere traditioner med eksempelvis barselsstorken, halloween og valentinsdag har amerikanske rødder, så er en anden tradition helt igennem af dansk oprindelse. Det er markeringen af ugiftes 30-års-fødselsdage med peberkværne af olietønder eller runde halmballer uden for fødselarens bolig.

 

Højeste peberkværn er 32 m - foreløbig

Dansk Folkemindesamling har billeder af dem fra 1995, og herefter forekommer de over hele landet, og de bliver højere og højere med en rekord på 32 m i Nordsjælland. Ofte bliver peberkværnene suppleret med genstande som overmalede biler evt. fyldt med beton og andre ting som hører til fødselarens arbejde eller fritid. Det kan være dyr lavet af olietønder, fx grise til landmanden og heste til den som dyrker ridning. Mangfoldigheden er stor i hvert fald på landet.

 

Peberkværnen markerer, at man er ugift

Peberkværnen bunder i traditionen med at give pebersvende, som i dag er de ugifte 30-årige mænd, en peberbøsse i fødselsdagsgave. Da tv-kokkene Aksel og Conrad sidst i 1960’erne fik den danske befolkning overbevist om at de skulle bruge friskkværnet peber, holdt peberkværnen sit indtog i danske hjem. Og herefter fik pebersvendene en peberkværn. Denne tradition er sandsynligvis fra 1950’erne, hvor det bliver almindeligt at fejre fødselsdage under 50 år. Dette er et udslag af at det individorienterede samfund vinder frem, men ægteskab er stadig normen. Traditionen med peberkværnen er således en markering af en civilstatus som ugift og en opfordring til at blive gift og stifte familie samt en god portion drilleri.

 

Ofte med overdimensionerede genitalier

Når pebersvende og pebermøer i dag vågner op til større eller mindre peberkværne og andre genstande uden for boligen på deres 30-års fødselsdag, signalerer disse gaver stadig at de er ugifte. Denne tradition indvier alle, som kommer forbi, i en af privatlivets begivenheder. Denne synlighed kan give bonus i form af opmærksomhed, og for den ugifte 30-årige kan det øge chancerne for at få en ægtefælle eller partner. Dertil bidrager at mændenes peberkværne ofte er personificerede og udstyret med overdimensionerede genitalier. Her har vi en der duer til noget. Og nogle får tillige en lolitadukke at øve sig på.

Får en kvinde en peberkværn af olietønder, er den derimod ofte forsynet med forførende store smukke øjne og langt hår så de virker tiltrækkende på mændene. Dermed er kønsrollerne de traditionelle.

Foruden slet og ret peberkværn og tønde er hørt dem kaldt, 30-års-peberkværn, 30-års-tønde og 30-års-kunstværk.

Citeret i uddrag fra ”Dansk Sprognævn, Karen Margrethe Pedersen, juni, 2011

bottom of page